Hurtownia miesa lubuskie

Na placu Polski jest ogromna ilość hurtowni mięsa mających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami wyposażonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego artykułu w wolne miejsce kraju. Mięso toż drugimi słowy odpowiednie do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa cechuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w celach konsumpcyjnych, będących wynikiem chowu lub szukania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz najczęściej jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą skalę produktów produkowanych często z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści z żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest zespolony z kolorem, tylko kieruje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z zmiany mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Mięso jest niewątpliwie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni mięsa są również niezastąpionym źródłem żelaza w naturalnej diecie, jakie jest daleko lepiej przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.